EurAsian Times: Русия е разработила тактика за унищожаване на Patriot в Украйна

EurAsian Times: Русия е разработила тактика за унищожаване на Patriot в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.12.2022
  • Сподели:

Русия е разработила тактика, която ще помогне за откриването и унищожаването на комплекса Patriot в Украйна. За това пише Парт Сатам, анализатор от EurAsian Times.

 


EurAsian Times: Русия е разработила тактика за унищожаване на Patriot в Украйна
С

 

Съединените щати възнамеряват да предадат на украинските въоръжени сили един зенитно-ракетен комплекс Patriot, за който Киев отдавна настояваше. Джо Байдън даде такова обещание на Владимир Зеленски, когато се срещна с украинския лидер във Вашингтон, пише авторът.

Въпреки специалното внимание към тази новина, авторът е убеден, че тази система няма да успее да проработи в Украйна.

Първо, комплексът ще бъде изключително трудно да бъде интегриран в украинската мрежа за ПВО. Това заяви индийският маршал от ВВС Анил Чопра.

„Крилатите ракети и безпилотните летателни апарати, а не самолетите, до голяма степен характеризират въздушните битки в този конфликт. Съмнително е доколко Patriot ще бъде полезен в подобна ситуация. Прехвърлянето им носи повече политическа символика, отколкото реална военна полза“, заяви Анил Чопра.

Второ, проблемът с икономическия баланс и разгръщането също показва, че Украйна напразно възлага надеждите си на американската система за противовъздушна отбрана. Експертите вече са изчислили, че изстрелването на една ракета «Пейтриът» ще струва 3 милиона долара. Свалянето на дронове на стойност 20 000 долара с това оръжие е изключително странно.

„Украйна с „Пейтриът“ получи мат от руснаците: дългото време за пускане на комплекса в експлоатация, лошото съотношение между разходите и ползите, малкият брой и отдалечеността от театрите на военните действия играе в интерес на Русия“, изброява недостатъците на комплекса Парт Сатам.

Към всичко останало се добавя рискът от унищожаване на системата за противовъздушна отбрана Patriot. Според автора, американският комплекс ще се превърне във важна цел за руските ВКС, които няма да имат проблеми с откриването и ликвидирането на тази система.

„През последните два месеца Русия разработи тактика за откриване и унищожаване на зенитно-ракетни системи. Като примамка е възможно да се използват ракети, оборудвани с инертни бойни глави. Те могат да „осветят“ украинските системи за противовъздушна отбрана, а след това изтребителите на ВКС ще изстрелят противорадарни ракети Х-31“, пише анализаторът Парт Сатам.

Сатам отбеляза също, че комплексът Patriot е стационарен, а не мобилен, което го прави изключително уязвим. Обикновено такива системи са под прикритието на други противовъздушни системи, които вече са в дефицит в Киев.

„Ще използва ли Украйна Avenger или собствените си съветски системи „Оса“ или „Стрела“? Ще ги изтегли ли обратно от фронтовите линии на изток и юг, където тези системи защитават обектите в близост до бойното поле? Техният брой вече постепенно намалява поради ударите на руски дронове“, се казва в статията.

Всичко това води до изводи, които са много депресиращи за САЩ и Украйна, че подобни военни инвестиции ще останат без реална възвращаемост и няма да донесат резултати, отбелязва авторът.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа